Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Insula Interzisa – regulament de joc, pareri si pret

Esti fan Indiana Jones si Titanic? Daca raspunsul este DA, atunci iti va placea la nebunie Insula Interzisa! E drept, in locul profesorului de arheologie va fi o echipa formata din 2-4 jucatori, iar in locul unui vapor care se scufunda, este vorba de o insula.

Scopul jocului este gasirea celor patru artefacte pretioase ascunse pe insula inainte ca locul sa fie cuprins de apa si in acelasi timp, jongland printre capcanele puse de civilizatia antica ce a locuit in trecut insula. Interesant este faptul ca jocul Insula Interzisa este un joc board game colaborativ si nu competitiv, iar acest aspect va pune la incercare si capacitatea de lucru in echipa. Astfel, toti jucatorii castiga daca gasesc comorile ascunse si ajung inapoi la elicopter pentru a zbura de pe insula. In caz contrar, jocul este pierdut pentru toata lumea.

Regulament Insula Interzisa

Daca esti in cautare de pareri despre Insula Interzisa, ai ajuns in locul potrivit. Initial, inainte de a juca board game-ul pentru prima data, s-ar putea sa ai usoare reticente, insa te asigur ca odata ce prinzi gustul aventurii pe care te vei imbarca, vei dori sa joci din nou si din nou, pentru a incerca noi strategii.

Cea mai captivanta caracteristica a acestui joc de pentru adulti este juxtapunerea unor decizii care par imposibil de luat, cu unele extrem de evidente – atat de evidente, incat le poti vedea din elicopterul cu care va trebui sa parasesti insula inainte sa fie cuprinsa de ape! Cu alte cuvinte, Insula Interzisa face parte din acea categorie de jocuri de societate pentru adulti in care jucatorii sunt nevoiti sa adopte o strategie bazata atat pe decizii evidente, cat si pe decizii prin care vor sacrifica anumite avantaje pe care le au. Ei bine, aceasta caracteristica ofera suspansul dupa care tanjim de fiecare data cand jucam un board game. Provocarea, pe langa aceea data de jocul propriu-zis, este ca fiecare jucator sa isi controleze impulsul de a adopta pozitia de alfa. Acest lucru poate fi evitat, purtand discutii despre strategia care va fi adoptata si permitand tuturor sa faca sugestii. Totusi, daca in grup exista un jucator capabil sa ii manipuleze pe ceilalti in a adopta o strategie care se va dovedi a fi gresita, s-ar putea ca atmosfera sa isi piarda din entuziasm.

Un alt aspect important de dezbatut despre acest board game este varsta jucatorilor. Varsta minima recomandata pe cutia jocului este de 10 ani, insa avand in vedere ca principalele abilitati ale jucatorilor, care garanteaza succesul, ar trebui sa fie gandirea strategica, spiritul de observatie si cooperarea, board game-ul poate fi incadrat mai degraba in categoria de jocuri pentru adulti.

Cum se joaca acest board game?

Inainte de a afla cum se joaca acest board game pentru adulti, trebuie sa stii ca jocul si componentele sale vin intr-o cutie metalica, in care vei gasi:

  • 58 de carti de joc, dintre care 28 de carti Comoara (rosii), 24 de carti Inundatie (albastre) si 6 carti Aventurier:
  • 24 de cartonase Insula;
  • 6 pioni;
  • 4 figurine, care reprezinta cele patru comori pe care trebuie sa le gaseasca jucatorii (Piatra Pamantului, Cristalul de Foc, Potirul Oceanului si Statuia Vantului);
  • un contor pentru apa;
  • un marcator pentru nivelul apei;
  • o brosura cu reguli Insula Interzisa.

Informatii importante despre carti si cartonase

Pentru a intelege mai bine cum se joaca Insula, trebuie sa cunosti cateva informatii de baza despre cartile de joc, dar si despre cartonase.

Este important de mentionat ca unele dintre cartonasele Insula au simboluri pe ele. De exemplu, in partea stanga de jos poate fi observat simbolul uneia dintre comorile care trebuie gasite, iar in partea dreapta poate fi imprimat un simbol care se potriveste cu unul dintre pioni. Acestea sunt importante si vei afla de ce din informatiile care urmeaza, referitoare la felul in care se joaca Insula.

De asemenea, cartile rosii sau Comoara sunt, la randul lor, de mai multe tipuri:

  • cate 5 carti pentru fiecare comoara;
  • 3 carti care anunta cresterea nivelului apei – in momentul in care un jucator extrage o astfel de carte, sageata contorului pentru apa se muta cu un nivel mai sus, iar apoi se trage numarul de carti de inundatie corespunzator cu nivelul sagetii de pe contor;
  • 3 carti pentru folosirea elicopterului – permit jucatorului sa mute unul sau mai multi jucatori pe orice alt cartonas si trebuie stiut faptul ca una dintre conditiile de castigare a jocului este sa se joace o carte de elicopter;
  • 2 carti pentru sacii cu nisip – indreapta imediat un cartonas aflat pe partea sa albastra, insa jucatorul care joaca o astfel de carte nu trebuie sa se afle pe cartonasul sustinut de sacul de nisip si nici sa fie adiacent cu acesta.

In ceea ce priveste cartile albastre sau Inundatie, exista cate o carte pentru fiecare cartonas care formeaza insula. Asadar, cand un jucator trage o carte Inundatie, se va inunda sau scufunda si o parte (un cartonas) din insula.

Cartile Aventurier reprezinta rolurile pe care le vor avea jucatorii. Fiecare Aventurier are abilitati diferite, pe care le poate folosi pentru a scapa de pe Insula inainte ca aceasta sa se scufunde:

  • Exploratorul – cartea verde ofera jucatorului posibilitatea de a se misca sau de a sustine cartonasele Insula pe diagonala, in plus fata de miscarea sau sustinerea cartonaselor adiacente si actuale;
  • Inginerul – cartea rosie permite jucatorului sa sustina, adica sa intoarca un cartonas de pe partea albastra pe partea colorata, doua cartonase adiacente pentru o actiune, inclusiv cea pe care se afla in prezent;
  • Pilotul – cartea albastra ofera posibilitatea de a zbura catre orice alt cartonas de pe insula atunci cand este randul jucatorului care o detine;
  • Navigatorul – cartea galbena este folosita de jucatorul care o detine pentru a transporta alt jucator la o distanta de maxim doua cartonase adiacente fata de pozitia sa curenta;
  • Scafandrul – cartea neagra ii ofera jucatorului posibilitatea de a inota prin cartonasele adiacente pozitiei sale, scufundate sau inundate, pentru a ajunge la un alt cartonas;
  • Mesagerul – cartea gri permite jucatorului care o detine sa ofere oricare din restul cartilor sale rosii, oricarui alt jucator, indiferent de pozitia in care se afla.

Complexitatea jocului Insula Interzisa este destul de ridicata, avand in vedere toate particularitatile pe care le au cartile. Totusi, odata ce acestea sunt intelese, se poate trece la jocul propriu-zis.

Pasul 1 – Construirea Insulei Interzise

In mod ironic, chiar jucatorii vor construi insula, inainte ca aceasta sa se scufunde, cu ajutorul celor 24 de cartonase Insula din cutie. Acestea se vor plasa pe masa de joc cu partea colorata in sus, in forma de romb. Vor rezulta sase randuri, pe care cartile sunt distribuite in mod aleatoriu astfel:

  • randul 1 – 2 cartonase;
  • randul 2 – 4 cartonase;
  • randul 3 – 6 cartonase;
  • randul 4 – 6 cartonase;
  • randul 5 – 4 cartonase;
  • randul 6 – 2 cartonase.

Pasul 2 – Se impart cartile

Dupa construirea insulei urmeaza sa fie impartite cartile. Din gramada de carti Inundatie se trag 6 carti, pe rand. Se asaza pe fata, iar fiecare dintre ele le va indica jucatorilor care dintre cartonasele ce formeaza insula s-au inundat. Aceste cartonase se intorc, astfel incat in partea de sus sa fie partea albastru cu alb. Urmeaza impartirea cartilor Aventurier, iar din cele 6 carti disponibile fiecare jucator extrage una. Celelalte se lasa deoparte. Pionii se impart jucatorilor in functie de culoarea cartii Aventurier pe care o detin. In partea dreapta de jos a cartonaselor care formeaza insula se va putea observa reprezentarea unui pion, iar jucatorii trebuie sa isi plaseze pionii pe cartonasul care corespunde, indiferent daca acesta este sau nu inundat. Urmeaza impartirea cartilor Comoara, cate doua pentru fiecare jucator. Daca se intampla ca una dintre acestea sa fie o carte care indica cresterea nivelului apei, se reintroduce in gramada si se amesteca.

Pasul 3 – Start joc!

La inceput, jucatorii aleg nivelul apei, care este un factor ce joaca un rol extrem de important in dificultatea jocului. Apoi, fiecare jucator are dreptul la maximum trei actiuni atunci cand este randul sau, pe care trebuie sa le faca in functie de logica pe care o are, dar si in functie de sfatul celorlalti jucatori. In cadrul jocului, exista patru tipuri de actiuni care pot fi facute, in afara celor speciale, pe care le poate face fiecare Aventurier, in functie de cartea pe care o detine: trecerea la un cartonas adiacent, sustinerea unui cartonas adiacent (adica intoarcerea unui cartonas inundat cu partea colorata in sus), oferirea unei carti Comoara unui alt jucator care se afla pe acelasi cartonas si colectarea unei comori. O comoara poate fi colectata daca jucatorul se afla pe unul dintre cele doua cartonase aferente artefactului si doar daca detine cele patru carti Comoara necesare.

Dupa actiuni, fiecare jucator trage alte doua carti Comoara din gramada. Un jucator poate tine in mana pana la 5 carti Comoara. Din pacate, urmeaza o parte mai putin neplacuta, prin care trece fiecare jucator cand este randul sau: extragerea cartilor Inundatie, al caror numar depinde de pozitionarea marcajului pe contorul de nivel al apei. Fiecare carte se intoarce, iar concomitent este intors si cartonasul corespunzator. Atunci cand cartonasul este deja cu partea albastra in sus (inundat) atunci cand se intoarce cartea Inundatie corespunzatoare, acesta se scufunda, adica se elimina din joc. Astfel, insula se micsoreaza. Daca un jucator se afla pe cartonasul scufundat, acesta se poate muta pe un cartonas adiacent. In cazul in care nu exista un cartonas adiacent, jocul este pierdut.

Jocul este castigat daca sunt colectate toate cele patru comori si toti jucatorii ajung la Fools Landing, iar un jucator foloseste acolo o carte-elicopter pentru extragerea echipei de Aventurieri.

Vrei sa cumperi acest joc? Mergi spre Magazin !

Pro si Contra acestui joc

Cand vine vorba despre pareri despre Insula Interzisa, acestea sunt impartite. Exista, bineinteles, atat parti bune, cat si parti rele ale jocului.

Argumente in favoarea jocului:

  • consecintele actiunilor jucatorilor sunt imediate, ceea ce poate fi un avantaj pentru cei care nu sunt obisnuiti sa joace un board game care necesita planuirea a 3-4 miscari in avans;
  • cartonasele Insula sunt vizibile tot timpul, astfel ca toata lumea stie cat de aproape este un jucator de colectarea unei comori;
  • accesibilitatea privind nivelul de pret al jocului Insula Interzisa;
  • se joaca destul de rapid, nu exista timp pentru a interveni plictiseala.

Argumente impotriva jocului:

  • fiind un joc colaborativ, este aproape imposibil ca intr-un grup sa nu existe macar o persoana care va incerca sa ii determine pe ceilalti jucatori sa urmeze strategia sa;
  • rolul fiecarui Aventurier este explicat destul de vag in instructiunile din cutia jocului, astfel ca fiecare jucator intelege din perspectiva sa si pot sa apara disensiuni;
  • foarte multe moduri in care jocul poate fi pierdut: fiecare jucator extrage carti Inundatie, iar contorul poate indica intr-un timp scurt nivelul maxim, cartonul Fools Landing poate sa dispara oricand de pe tabla de joc, la fel ca ambele cartonase aferente unei comori, care pot fi eliminate inainte de colectarea comorii.

Caracteristici de baza

  • Numar de jucatori: 2-4
  • Tipul jocului: strategie, colaborativ
  • Nivel de dificultate: mediu
  • Durata: aproximativ 30 de minute
  • Pret: Vezi pretul actual al jocului
  • Distractiv: 2.5 stele din 5
  • Il joci si a doua oara: fiind un joc colaborativ, raspunsul depinde mult de coechipierii pe care ii ai.

Vrei citesti mai multe detalii despre acest joc? CLICK AICI !